הכנה לבחינה הפסיכומטרית ובחינות להתנסות

בחינות פסיכומטריות להתנסות

אחרי כל מועד בחינה מתפרסם בדף זה נוסח אחד בעברית מתוך אותו מועד. נוסחי בחינות בשפות אחרות מתפרסמים פעם או פעמיים בשנה.

בחינות פסיכומטריות להתנסות בשפות

עברית العربية Combined/English Русский Français Português
Italiano

 

פסיכורשת - בחינה פסיכומטרית ממוחשבת להתנסות

מדוע חשוב להתכונן לבחינה

הבחינה מודדת כישורים הרלוונטיים להצלחה בלימודים אקדמיים. כישורים אלו מתפתחים עם השנים, בהדרגה ובדרכים מגוונות: לימודים בבית הספר, קריאת ספרים, עיסוק בתחביבים ובתחומי עניין - כל אלו תורמים לכישוריכם המילוליים והכמותיים ולשליטתכם בשפה האנגלית. לפיכך, את רוב הכישורים הנמדדים בבחינה כבר רכשתם במהלך לימודיכם בבית הספר היסודי ובתיכון ובמסגרת התנסויותיכם המגוונות בחיים.

באופן כללי, אנשים מצליחים יותר בבחינות מכל סוג כאשר הם מגיעים לבחינה מוכנים: כלומר, כאשר הם יודעים מראש את מועד הבחינה, מכירים את מבנה הבחינה והשקיעו זמן ומאמץ בחזרות על חומר הבחינה ובפתרון בחינות לדוגמה. ההכנה הטובה ביותר היא עבודה הדרגתית הנמשכת שנים רבות, אך בדומה לבחינות אחרות, תרגול מרוכז לפני הבחינה הפסיכומטרית צפוי לשפר את הישגיכם בה. בתחומים שהשליטה בהם מתפתחת באטיות, כגון אוצר מילים באנגלית, סביר כי תרגול קצר לא יסייע במידה ניכרת, אבל בתחומים אחרים הוא בהחלט עשוי לעזור.

ההכנה עשויה להועיל לנבחן מפני שהבחינה בודקת את רמת הביצוע המיטבית ולא את רמת הביצוע הטיפוסית. מה זאת אומרת? נניח שאתם מתבקשים ברגע זה לרוץ למרחק קילומטר. אפשר להניח שתצליחו במשימה, אם כי סביר שזמן הריצה שלכם לא יהיה הטוב ביותר שתוכלו להשיג. לעומת זאת, נניח שהתבקשתם לבצע את הריצה רק בעוד שבועיים. אם תתכוננו לריצה במשך אותם שבועיים, סביר להניח שתסיימו אותה בזמן קצר יותר מהזמן שתשיגו אם תבצעו את הריצה בלי להתאמן לקראתה. באופן דומה, ההכנה לפני הבחינה מאפשרת לנבחנים לבטא את כישוריהם באופן הטוב ביותר.

להכנה לבחינה יש גם ערך מוסף: היא מכינה את המועמדים, שמרביתם לא שהו במסגרת לימודית אי אלו שנים לפני הבחינה, לאתגרים שיעמדו לפניהם כשיהיו סטודנטים במערכת ההשכלה הגבוהה. ההכנה מחזקת את היכולות האקדמיות הבסיסיות של המועמדים (יכולת מילולית, יכולת כמותית, ידע באנגלית) ומסייעת להם לרכוש הרגלי למידה, לנהל זמנים ולהתמודד עם מצבי בחינה. כל אלו חשובים להצלחת הסטודנטים בלימודי התואר הראשון.

דרכים להכנה לבחינה

יש שלוש דרכים עיקריות להתכונן לבחינה: לימוד עצמי, לימוד במסגרת (השתתפות בקורס במכון פרטי המכין לבחינה או לימוד בעזרת מורה פרטי) ולימוד עצמי במסגרת (קורס מקוון). הדרכים נבדלות זו מזו בעיקר במידת העצמאות של הלומדים ובהיקף ההכוונה שהם מקבלים, אך בכולן נדרשת למידה עצמית רבה.

אם בחרתם בלימוד עצמי תידרשו לגבש בעצמכם תוכנית לימודים שתתאים לפרק הזמן שהקצבתם ללימוד, לוודא שכיסיתם את כל חומר הבחינה ולמצוא בעצמכם פתרונות לקשיים ולהתלבטויות העולים במהלך הלימוד. בהשוואה ללימוד במסגרת, לימוד עצמי הוא דרך הכנה זולה ויעילה.

קורסי הכנה במכון פרטי הם יקרים על פי רוב. הם מספקים מסגרת קבוצתית ללימוד, ובדרך כלל הם מכסים בשיטתיות את כל חומר הבחינה. נוסף על כך, המורים בקורס יכולים ללוות אתכם ולסייע לכם בהתמודדות עם קשיים העולים במהלך הלימוד. על פי רוב, ההכנה בקורסים מבוססת על לימוד ותרגול יסודי של נושאי הבחינה והיכרות עם אסטרטגיות פתרון.

גופים פרטיים המכינים לבחינה טוענים לפעמים כי ברשותם שיטות קסם להצלחה בבחינה - הכוונה לשיטות המבוססות על איתור רמזים בשאלה העשויים לכאורה לסייע לזיהוי התשובה הנכונה וזאת ללא הידע הנדרש לפתרון השאלה. מחברי הבחינה מקפידים שלא לכלול רמזים מסוג זה בשאלות הבחינה. למעשה, אין דרך לפתור את הבחינה הפסיכומטרית בלי לשלוט ביכולות שהבחינה בודקת.

דרך נוספת להכנה לבחינה במסגרת היא לימוד בעזרת מורה פרטי. דרך זו מתאימה למי שזקוק להנחיה אך אינו חש בנוח במסגרת כיתתית. בדרך זו אופי הלימוד וקצבו מותאמים אישית ללומד, אך היא עלולה להיות דרך הכנה יקרה.

הבוחרים ללמוד לבחינה באמצעות קורס מקוון משלבים למעשה את היתרונות של שתי הדרכים האחרות. הלימוד הוא עצמי מהבחינה שקצב ההתקדמות נקבע לפי היכולת של הלומד ולא לפי המסגרת הכיתתית. יחד עם זאת, קורס מקוון כולל את כל החומר הנדרש באופן מאורגן ומסודר המספק מסגרת לימודים נוחה לתלמידים. החל מינואר 2019 קיים קורס הכנה מקוון לבחינה הפסיכומטרית במסגרת מיזם ישראל דיגיטלית של המשרד לשוויון חברתי. הקורס פותח בליווי ובתמיכה של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה והוא מוצע בחינם לכל דורש.

ראו פרטים נוספים על הקורס המקוון.

הבחירה בדרך הלימוד תלויה בגורמים רבים. אם אתם שולטים היטב בחומר הנדרש בבחינה תידרש לכם הכנה קצרה יותר מזו שתידרש לכם אם לא עסקתם בתוכני הבחינה שנים רבות. מובן שגם להעדפותיכם האישיות, לזמן העומד לרשותכם ולמשאבים שאתם רוצים להשקיע בהכנה יש השפעה על הדרך המתאימה לכם. בראש ובראשונה חשוב שתגדירו לשם מה אתם נבחנים. לא כדאי למועמד ללימודי רפואה, שדרישות הקבלה אליהם גבוהות ביותר, לגשת לבחינה ללא כל הכנה, אך אין צורך להשקיע חודשים ארוכים וכסף רב בהכנה לקראת לימודים בתוכניות שדרישות הקבלה אליהם אינן גבוהות.

כך או אחרת, אם תתכוננו לבחינה תשיגו ציון גבוה מכפי שהייתם משיגים בלי להתכונן, ומידת השיפור בציון תלויה בעיקר במידת הרצינות וההשקעה שלכם. בכל מקרה אנחנו ממליצים שלא לגשת לבחינה בלי שום הכנה. אפילו הכנה קצרה, הכוללת התוודעות לסוגי השאלות בבחינה, ריענון קצר של הנושאים הכלולים בה ופתירת בחינה אחת לדוגמה עשויה לשפר מאוד את הישגכם.